Oplanerad roadtrip till skåne

I måndags packade vi en väska och hoppade in i volvon, vi hade ingen aning om vart vi var på väg eller vad vi skulle hitta på. Spännande! Första stoppet gjorde vi på Limmareds värdshus där vi åt stora och väldigt goda schnitzlar! Mätta och belåtna fortsatte vi nedåt landet. Eftersom Henke blev tvungen att jobba en stund på förmiddagen kom vi inte iväg förrän vid middagstid, så när vi hade kommit till Kristianstad var klockan ganska mycket. Vi bestämde oss för att hitta ett hotellrum och efter att vi hade checkat in gick vi runt och kollade in staden. Vi hittade en mysig park att strosa omkring i , tivoliparken, där de hade bland annat undelater och påfåglar.

image62 image63 image65
Tivoliparken jag på vårt hotellrum vårt hotell

I tisdags fortsatte vi vår resa genom att åka längs den skånka kusten. Första stoppet gjorde vi i Åhus. Vi gick längs hamnen och tittade på båtarna. Tyvärr var inte den bästa båten, glassbåten, öppen när vi var där. I Kivik hade en cirkus stannat till så där tittade vi på små söta hästar och kameler. Annars är väl Kivik mest känt för sin marknad och stora äppelodlingar. I Simrishamn som vi kom till sedan passade vi på att stanna till på systembolaget och köpa lite vin till kvällen. Efter besöket i Simrishamn så åkte vi till Glimmingehus. Det är nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen byggdes 1499. Jämfört med Torpa så var borgen inte lika fin men det var väldigt intressant besök. Nu var vi rejält hungriga och stannade till i Ystad. Där gick vi fram och tillbaka på stadens gator innan vi satte oss ner på en restaurang. Vi försökte hitta omgivningar som vi kände igen från Wallander filmerna men det var svårt. När vi nu hade fått nya krafter så fortsatte resan mot Ales stenar. Det var inte helt lätt att hitta dit och sedan fick man gå en rejält bit upp för kåsebergaåsen. När vi väl var där var det värt mödan. Ales stenar är en gåtfull skeppsättning och man vet inte om det var tänkt som gravmonument eller kanske som en solkalender. Efter att vi hade sett de mäktiga stenarna fortsatte vi till Malmö. Där hittade vi ett jättefint hotellrum och på kvällen myste vi med vin och snacks.

image66 image67
Glimmingehus Ales stenar

I Malmö finns det hur mycket som helst att titta på. Vi började onsdagen men att gå till Turning Torso. En jättelik skyskrapa ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava. Sedan fortsatte vi att upptäcka Mamö med ett besök på teknik och sjöfartsmuseet. Där kunde man bland annat titta på olika flygplan och gå ner i en ubåt. Sedan fortsatte vi till Malmöhus slott. Det är Nordens äldsta bevarade renässansslott. I slottet fanns ett tropikarium där man kunde se olika fiskar och andra djur. Där fanns även Malmös stadsmuseum. Efter alla museumbesök så gick vi till lilla torget och hittade en uteservering med jättegoda vitlöksburgare som vi skölde ner med kall öl. Mums!

image68 image69 image70
Turning Torso Malmöhusslott vårt hotellrum

Efter två nätter i Malmö fortsatte vi i torsdags till Helsingborg. Där var vi först uppe i Kärnan, ett torn som är det enda som återstår av Helsingborgs slott. Kärnan är ca 35 meter höh och det var värt varenda trappsteg för att komma upp på krönet och få njuta av den storslagna utsikten över hamnen. Efter att ha kommit ner på marken igen efter alla trappstegen så tog vi båten över till Helsingör i Danmark. Helsingör är en jättemysig stad med många små gator och gränder. Vi shoppade lite alkohol och öl och åkte sedan tillbaka till Helsningborg. Där gick vi längs strandpromenaden och njöt av havet. Vi avslutade vår semester med att äta på en av restaurangerna utmed havet. Vitlöksbröd med soltorkad tomat till förrätt och oxfilé med potatis och primörer till huvudrätt smakade fantastiskt gott. Det var en fin avslutning på en underbar semester.

image71 image72
Kärnan Henrik på färjan

Vi hade ingenting planerat och visste inte vart vi skulle men vi har upplevt och sett hur mycket som helst under vår semester som blev hellyckad!!

Kommentarer
Postat av: Emma

Hello Sofia!
Har precis börjat blogga, behöver skriva av mig nu när
de händer så mycket. Började du igår med eller?

Postat av: Sofia

Jupp! Idag hade vi bara ett barn så det var
har varit en mjukstart :) Bara typiskt att värmen kom precis när man är tillbaka från semestern.

2007-08-07 @ 20:44:56
Postat av: Johanna

Har du sett att hon fått sin bebbe nu... söt!!

2007-08-16 @ 15:09:31
URL: http://framtidstankar.blogg.se
Postat av: Anonym

verkligen..det var en riktig söting :)

2007-08-16 @ 21:09:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback