Flyga Drake



Den senaste bok jag läste var Flyga drake av författaren Hosseini, Khaled.

Jag har tidigare läst tusen strålande solar av författaren. Båda böckerna är väldigt välskrivna och tar med läsaren till ett samhälle utan inblick och som vi annars var och kanske fortfarande är utestängda från, nämligen de samhälle som män,kvinnor och barn levde i under talibanstyret i Afghanistan. 

Amir har en trygg och lycklig barndom då han växer upp med sin pappa, som har det gott ställt och är en mycket aktad man i Kabul. Pojken växer upp tillsammans med Hassan, som är son till pappans tjänare. De båda pojkarna leker tillsammans och Hassan står alltid vid Amirs sida och skyddar honom till varje pris. När Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet så sviker han honom istället.

När sovjet invaderar Afghanistan flyr Amir och hans pappa till Califonien. Amir tror att han kan lägga sitt svek mot Hassan bakom sig men minnet är alltför starkt. Tillslut kan han inte tränga undan sanningen. Han måste återvända till det krigsdrabbade landet och göra upp med sitt förflutna en gång för alla.

 Genom Amirs återvändo till Afghanistan får vi ta del av alla de fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under detta terrorvälde. Tänk dig att sitta på en fotbollsmatch på en stor arena med tusentals åskådare. Alla spelarna är klädda i heltäckande kläder, du får inte jubla eller ropa under matchen för då blir du misshandlad. Pausunderhållningen är fångar som förs in på planen och stenas till döds för brott som otrohet eller stöld. 

Människorna har inte mat för dagen, kvinnor vars män avlidit  tvingas att lämna sina barn på barnhem eftersom de inte får arbeta och försörja sig enligt sharia lagarna. 

Den fängslade historien fick mig att relatera till mitt eget liv. Tänk hur många gånger jag bryter mot dessa hemska påbud som skulle leda till hårda straff varje dag. Genom min klädsel, att jag kör bil, jag arbetar och försörjer mig själv,  jag lever tillsammans med en man utan att vara gift,  jag går utan för hemmet utan manligt sällskap. Ja listan kan verkligen göras lång på alla dessa "brott" i vårt västerländska liv.  

Jag rekomenderar verkligen den här boken som handlar om kärlek, heder, skuld, fruktan och försoning. Boken bjuder på intressant, lärorik och gripande läsning och när man väl har tagit steget in i den här världen kan man inte släppa historien förrän sista sidan är läst.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback