Följ Arns fotspår..

Under J´s besök här så gjorde vi en resa i Arns fotspår.

Första stoppet blev Gudhems klosterruin, där de gamla stenarna överväxta med mossa, vittnar om ett liv i klostret, för längesedan.

Inte längre tillbaka än 1928 syntes bara några stenar från klostermuren på Gudhems kyrkogård.Men sedan startade utgrävningarna och fram växte ruinen av ett medeltida kloster.

Visst kunde man känna historiens vingslag när vi strövade omkring där munkar en gång i tiden mässade till stillhet och ro.

Nästa stopp gjorde vi i Skara domkyrka, en vacker kyrka med mycket att titta på. Eftersom kyrkan har rötter sedan 1000 år tillbaka kunde man se delar från den som var över ett millenium!

Innan målet Lidköping, stannade vi även i Varnhems klosterstad, där klosterruinen, klosterkyrkan och örtagården ingår.

Klostret grundades omkring år 1150 av Cistercienserorden och visst är det otroligt att Varnhems klosterkyrka är gravplats åt  fyra svenska kungar, en drottning, en hertig och en hertiginna, samt Birjer Jarl som grundade Stockholm.

Ett litet tips är att äta lunch på Cafét i klosterstaden. Där kunde man äta eller fika i vackar miljö oavsett om man föredrar den lummiga trädgården eller det cafémiljön i lantstil.

I sista anhalten, Lidköping, stannande vi först på Iittala outlet. Tyvärr fanns inte så många Marimekkoskålar som förra gången jag var där. Men det fick bli en duvgrå som passar bra ihop med den blå jag har innan. Vi hann även gå en liten snabbis på stan. Jag köpte en jeanstunika på Gina Tricot. Alltid trevligt att variera kulturella resor med lite shoppinginslag också ;)

Innan vi åkte hem drack vi kaffe på ett väldigt vackert café i Lidköping, men vi gjorde fakiskt ett stopp till på hemresan. Det var i Falköping. Då kyrkan där även ingår i den pilgrimsvandring man kan göra. På vandringen stämplar man ett respass. Kyrkan var tyvärr stängd så det blev ingen stämpel i vårt pass men vi fick ihop tre stycken iallafall!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback