Fullmånen lyser som var den av glas...

I tisdags var jag på bio och såg filmen baserad på en av våra mest folkkära trubadurers liv. Det var en gripande, omskakande och vacker film fylld av Cornelis fantastiska musik. Filmen baserades på Cornelis Vreesvwijk liv och artisteri och Hans-Erik Dyvik Husby från Turbo Negro spelade huvudrollen, ibland så porträttlikt att man undrade om det var autentiska klipp med Cornelis eller Hans-Erik som dök upp på bioduken.

Eftersom jag faktiskt inte visste så mycket om Cornelis liv sedan innan var det interessant att få veta lite mer om hans bakgrund. Något som jag inte visste var att han satt i fängelse otaliga gånger, hade svåra ekonomiska problem och att han inte så långt innan han gick bort, gjorde en bejublad konsert på Roskilde festivalen.

Musiken i filmen var fantastisk och det fanns många låtar som man inte hade hört tidigare men vi saknade en djupare inblick i Cornelis liv, nu kändes det mest som om filmen skrapade på ytan, och de lösa knutarna från barndomen knöts aldrig ihop. Scenerna hoppade lite för mycket för att man skulle få den där djupa känslan. Men filmen var helt klart sevärd om man vill lyssna på svensk musikskatt och lära sig lite mer om vår nationalskald.

Ps. Visst var det underligt att Cornelis blev nekad svenskt medborgarskap för att han inte kunde tillräckligt bra svenska!?Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback