Blodläge


Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen i berget och älvorna på alvaret.


Gerlof Davidsson, den gamle sjökaptenen, som vi lärde känna i Skumtimmen, har återvänt från sjukhemmet till sin lilla stuga på norra Öland. Han vill klara sig själv och kunna njuta av vårvinden i sin vilstol i den lilla stugträdgården. Stenvik, byn där han har levt sitt liv, har förändrats mycket sedan Gerlof var ung och senaste förändringen i byn är två nya lyxvillor som står sida vid sida vid stenbrottet. Vid påsk flyttar de nya grannarna in. Men bakom den lyxiga fasaden finns mer än vad ögat först kan se och misstänksamhet gror bakom väggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

Trots en gammal och skröplig kropp och sin sin bortgångna frus återupphittade dagböcker dras Gerlof  in i sina nya grannars liv i en gåtfull historia där gamla synder verkar straffas av en okänd hämnare.

Blodläge är den tredje fristående spänningsromanen av Johan Theorin. Liksom föregångarna Skumtimmen och Nattfåk är det en berättelse om konflikter mellan gammalt och nytt, mellan öbor och fastlänningar, mellan traditioner och turism, och om hur nästan bortglömd folktro bryter in i det moderna samhället.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback